
29 sep 2016
SISTEME DE CONTROL ACCES
Una dintre componentele principale a sistemelor tehnice de securitate este sistemul de control acces.
Nevoia de acces controlat a aparut ca urmare a necesitatii de a limita accesul unor persoane in anumite zone si de a permite persoanelor autorizate sau autovehiculelor sa aiba acces in zone prestabilite pe baza unui card de acces. Practic prin folosirea unui Sistem de Control Acces se permite accesul in spatiile protejate in conformitate cu anumite reguli prestabilite.
Sistemele de control acces reprezinta unul dintre cele mai sigure şi eficiente metode de protecţie a unui obiectiv prin restrictionarea accesului in amplasament.
In functie de tipul comunicatiei echipamentele de control acces pot functiona independent sau in retea.
Functionarea independenta (standalone) asigura accesul pe baza autorizarii pre programate, fara inregistrarea sau transferul evenimentelor de acces. Aceste echipamente ofera un set minimal de functii fiind destinate zonelor cu securitate scazuta sau medie.
Functionarea in retea permite stocarea evenimentelor de acces in memoria locala a cititorului si apoi transferarea spre un calculator. Aceaste lucru permite extinderea functionalitatii cu accesul in intervale orare predefinite si prin anumite usi pe baza unor profile.
Componentele principale ale unui sistem de control acces:
* Unitatea centrala de control acces
Gestioneaza informatiile furnizate de la tastaturi si cititoare si comanda elementele de blocare mecanica a cailor de acces;
* Software-ul
Sistemul de control acces este conectat la un calculator pe care se instaleaza softul. Este utilizat la configurarea sistemului si administrarea utilizatorilor.
* Cititoare
Cititoarele pot fi de mai multe tipuri:
- Cititoare de cartele magnetice Citirea cartelei magnetice se efectuaza prin trecerea acesteia printr-o fanta a dispozitivului prin dreptul capului magnetic de citire. Datorita contactului direct intre cartela si capul de citire, apare o uzura fizica, motiv pentru care producatorul garanteaza o durata de viata de citeva zeci de mii – sute de mii de treceri.
- Cititoare de cartele optice Asigura citirea cartelelor cu cod de bare optice la trecerea acestora printr-o fanta a dispozitivului de citire;
- Cititoare de cartele de proximitate Citirea cartelei de proximitate se efectuaeaza la trecerea acesteia prin dreptul cititorului, fara a fi nevoie de un contact direct, ceea ce confera o fiabilitate crescuta a sistemului. Distanta de citire variaza in functie de tipul de cititor si de tipul de cartela. Uzual se folosesc cititoare cu distanata de citire 5 cm-10 cm, dar se poate ajunge si la 60-70 cm. Pentru distante mai mari, anumite tipuri de citoare permit utilizarea unor cartele active (autoalimentate).
- Cititoare biometrice Unul din cele mai sigure, precise si economice sisteme este sistemul biometric. Pot fi cititoare de scanare a amprentei degetului, a irisului, a palmei, faciala sau a vocii; nu se pot pierde. La sistemele cu amprenta accesul se face prin amprenta, nu prin cartela. Spre deosebire de cartelele de proximitate, amprentele:
- nu se pot falsifica
- nu se pot transmite unor terţi, de ex: altor colegi care să ne ponteze în locul nostru
- nu costă nimic
In cazul cititoarelor de retina trebuie spus faptul ca tehnologia de identificare a persoanei pe baza irisului a castigat teren in fata celorlalte metode de tehnologie biometrica din doua motive pricipale:
- irisul identifica in mod unic o persoana
- configuratia irisului nu se modifica pe parcursul vietii.
Irisul poate fi recunoscut chiar daca persoana respectiva poarta ochelari sau lentile de contact sau a suferit diferite afectiuni ale ochiului. Modalitatea efectiva de identificare pe baza irisului nu presupune vreun contact fizic, iar recunoasterea in sine dureaza cateva secunde.
Avantajul sistemelor biometrice este ca permanent “cheia” se afla la utilizator. Datorita costurilor mari se folosesc doar in aplicatii care necesita un grad ridicat de securitate.
* Carduri: Pot fi magnetice sau de proximitate. Suprafata lor se poate tipari sau nu. Daca se tiparesc pot fi folosite si ca legitimatie de serviciu, nu doar card de acces
* Tag-uri de acces - sunt citite prin apropierea de unitatea de cititor de proximitate;
* Tastaturi de acces - sunt utilizate pentru introducerea unui cod PIN. Daca codul este corect se va activa deschiderea usii, portii sau bariererei. De cele mai multe ori se folosesc impreuna cu un cititor, sporind gradul de securizare
* Butoane "cerere iesire" - sunt utile in situatia in care nu intereseaza decit intrarea in zona securizata si vor fi instalate la iesire pentru comanda deblocarii la iesire a caii de acces;
* Butoane de evacuare deblocheaza automat usa de pe traseul de evacuare personal in caz de extrema urgenta cum ar fi calamitati naturale sau incendiu.
* Yale electromagnetice - mod de blocare a unei usi sau porti de acces, care poate fi comandat electric;
* Electromagneti - sunt compusi din doua parti: electromagnetul propriu-zis care se monteaza pe tocul usii si o placa metalica amplasata pe usa; alimentat cu energie electrica, electromagnetul atrage placa metalica, inchizand astfel usa;
* Amortizoare usi - care nu permit usii sa ramina deschisa datorita neatentiei utilizatorilor;
* Turnicheti - se preteaza pentru cai de acces unde fluxul personalului este mare. Majoritatea sunt bidirectionali, astfel incit sa fie folositi atit la intrarea cit si la iesirea din obiectiv. Pot fi dotati cu sisteme antipanica astfel incit in caz de evacuare fortata a personalului, bratul orizontal sa fie deblocat.
Cea mai raspandita tehnologie utilizata pentru acces si pentru identificarea persoanelor este cartela de proximitate.
Practic la usile de acces sau la intrarile in parcari sunt instalate cititoarele. Atunci cand o persoana foloseste cardul de acces,sau introduce codul sau pune amprenta, usa se deschide doar daca persoanei respective ii este permisa intrarea in acel loc. Incintele securizate cu un sistem de control acees ofera chiar mai mult prin folosire de diferite softuri de manageriere care permit o evidenta clara a orelor de intrare si de iesire a unei persoane, timpul petrecut de catre aceasta in afara biroului, cuantificarea intarzierilor la programul de lucru intr-o luna, cuantificarea orelor suplimentare, cate persoane se afla la un moment dat in cladire etc.