top of page

5 factori tehnici care influențează randamentul unui sistem fotovoltaic



Pentru a fi în totalitate informați despre instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice, trebuie să aveți în vedere că există și factori tehnici care pot influența randamentul acestor sisteme.

În acest articol vă vom prezenta 5 factori tehnici care pot să afecteze negativ randamentul unui kit de panouri fotovoltaice, dacă nu acordați suficientă atenție.

  • Producția de energie electrică a unui sistem fotovoltaic este influențată în primul rând de următorii factori tehnici:

  • Caracteristicile tehnice ale panourilor fotovoltaice: Energia electrică produsă de un panou fotovoltaic este direct influențată de tehnologiile utilizate în panou.

  • Eficiența panoului - cele mai noi panouri fotovoltaice pot transforma energia solară în energie electrică cu o eficiență de peste 21%.

  • Tipul panourilor fotovoltaice: panourile monocristaline sunt mai eficiente decât cele policristaline.

  • Panourile solare care utilizează tehnologia Half Cell pot produce energie chiar și atunci când sunt parțial umbrite.

  • Tehnologia multi-busbar oferă un traseu mai scurt pentru curentul electric, are o rezistență mecanică crescută, reduce riscul de micro-fisurare și utilizează materiale cu reflexie ridicată și umbrire redusă pentru a îmbunătăți performanța panourilor.

  • Tehnologiile anti-îmbătrânire (anti-LeTID, anti-PID, anti-LID) asigură un randament ridicat al panourilor pe o perioadă de peste 25 de ani.

  • Celulele PERC (Passivated Emitter and Rear Cell) au un strat fotovoltaic suplimentar care permite captarea unei cantități mai mari de lumină solară, fiind mai eficiente decât celulele tradiționale.


Pentru că instalarea unui sistem fotovoltaic este o investiție pe termen lung, este recomandat să alegeți panouri fotovoltaice fiabile, cu randament ridicat și cu o degradare minimă în timp. Panourile monocristaline de ultimă generație de la producători consacrați, preferabil clasificați Tier 1, sunt recomandate pentru a obține eficiența maximă. Pentru a face cea mai bună alegere în ceea ce privește sistemul fotovoltaic pe care doriți să îl instalați, specialiștii FotovoltaicTM – Montaj panouri fotovoltaice în Timișoara vă stau la dispoziție cu sfaturi utile și soluții de ultimă generație, pentru ca dumneavoastră să vă bucurați de un sistem de panouri fotovoltaice care să fie fiabil și să producă cât mai mult curent electric.


  • Montajul panourilor fotovoltaice

Instalarea corectă a panourilor fotovoltaice are un impact semnificativ asupra randamentului sistemului fotovoltaic. Montatorul panourilor trebuie să țină cont de câțiva factori pentru a profita la maximum de energia solară:

  • Orientarea panourilor solare - preferabil către sud, dar pot fi montate și către est sau vest.

  • Inclinația optimă a panourilor în funcție de latitudinea locului îmbunătățește cantitatea de energie solară absorbită de panou, asigură curățarea de praf în timpul ploilor și eliminarea ușoară a zăpezii depuse.

  • Montajul panourilor trebuie să asigure o ventilare optimă pentru răcirea acestora; în caz contrar, temperaturile ridicate pot reduce randamentul și pot cauza uzură prematură a panourilor.

  • Utilizarea unui sistem de montare a panourilor solare care include un tracker solar permite rotirea panourilor pentru a maximiza captarea radiației solare disponibile.


  • Eficiența invertorului

Invertorul transformă curentul continuu produs de panouri în curent alternativ, care poate fi utilizat de echipamentele electrice. De aceea, este important să alegeți un invertor compatibil cu panourile fotovoltaice și cu tipul de sistem fotovoltaic pe care doriți să-l instalați. Optați pentru un invertor solar cu un randament cât mai ridicat în transformarea curentului electric în curent alternativ și care are un termen de garanție extins.


  • Cablurile solare

Alegerea greșită a cablurilor solare și utilizarea unor cabluri prea subțiri sau prea lungi poate cauza pierderi semnificative de energie și poate duce la supraîncălzirea acestora. Asigurați-vă că alegeți cabluri solare adecvate grosimii și lungimii necesare și care pot transporta curentul electric fără pierderi semnificative sau riscul de incendiu.


  • Întreținerea sistemului de panouri fotovoltaice

Murdăria depusă pe panourile fotovoltaice reduce randamentul acestora. Este recomandat să le curățați în mod regulat, mai ales în zonele apropiate de drumuri și în perioadele secetoase. Asigurați-vă că nu există zăpadă depusă pe panouri și că păsările nu au făcut cuiburi în suporturile panourilor.

Întreținerea panourilor este ușor de realizat în cazul sistemelor fotovoltaice casnice și, efectuată la timp, poate îmbunătăți atât productivitatea sistemului, cât și durata de viață a panourilor.

În cazul parcurilor fotovoltaice, curățarea panourilor poate deveni o provocare semnificativă, de aceea oferim soluții profesionale pentru curățarea panourilor fotovoltaice.


Luați în considerare acești factori tehnici atunci când optimizați amplasarea panourilor fotovoltaice pentru a crește producția de energie și pentru a reduce perioada de amortizare a investiției, asigurându-vă astfel independența energetică.


Dacă ați decis să instalați panouri fotovoltaice pentru a reduce costurile cu energia electrică, dacă doriți să aflați cum să alegeți cel mai bun kit de panouri fotovoltaice sau poate vă interesează să aflați despre programele de finanțare nerambursabilă pentru sistemele fotovoltaice, Arhais Green Engineering vă pune la dispoziție o serie de articole care să vă răspundă tuturor întrebărilor. Consultați secțiunea Noutăți, unde găsiți toate informațiile din domeniul panourilor și sistemelor fotovoltaice.


Pentru a obține mai multe informații despre sistemele de panouri fotovoltaice puse la dispoziție de FOTOVOLTAICTM – instalare panouri fotovoltaice în Timiș, vă invităm să ne contactați prin formularul de solicitare ofertă disponibil pe website, prin telefon la numărul 0376 448 169 sau prin e-mail la sales@arhais.ro.

1 view0 comments
bottom of page