top of page

AFM anunță o extensie și o nouă rundă de înscrieri în programul Casa Verde Fotovoltaice



O nouă rundă de înscrieri în programul "Casa Verde Fotovoltaice" a fost anunțată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) în urma succesului înregistrat de acest program în acest an. Până acum, aproximativ 90.000 de persoane fizice și unități de cult s-au înscris în program, dar de data aceasta, AFM extinde acest program și pentru unitățile de cult și entitățile juridice non-profit din domeniul asistenței sociale. Această decizie vine ca o veste bună pentru aceste organizații, deoarece vor putea primi finanțare pentru instalarea de sisteme fotovoltaice cu o putere de minim 50 kW, cu posibilitatea de a primi până la 1 milion de lei pentru aceste proiecte.


În cadrul unei declarații, președintele AFM, Laurențiu Neculaescu, a explicat că aceasta este o extensie a programului "Casa Verde Fotovoltaice", care a beneficiat în acest an de o finanțare totală de 2 miliarde de lei pentru sisteme fotovoltaice. Dintre acești bani, 1,75 miliarde au fost alocate pentru persoane fizice, iar restul de 250 de milioane de lei au fost alocați pentru unitățile de cult.


Criteriul principal pentru a beneficia de finanțare în această nouă rundă a programului este ca entitățile înscrise să demonstreze că au o medie a consumului de minim 5.000 de lei în ultimele 12 luni. Cu această finanțare, aceste organizații vor putea să-și instaleze sisteme fotovoltaice cu o putere cuprinsă între 50 kW și 200 kW, suficient pentru a-și asigura propriul consum energetic.


Este de menționat că acest program nou pentru unitățile de cult și entitățile non-profit din domeniul asistenței sociale urmează să fie supus unei perioade de dezbatere publică înainte de a fi oficial lansat. După încheierea acestei perioade și centralizarea comentariilor primite, programul va fi trimis din nou către Ministerul Mediului pentru a fi publicat în Monitorul Oficial.


De asemenea, președintele AFM a lăsat deschisă posibilitatea ca, în funcție de cerere și disponibilitatea de fonduri, să se deschidă o nouă rundă de înscrieri pentru persoanele fizice în acest an sau la începutul anului 2024. Evaluarea persoanelor fizice care s-au înscris în program va dura 90 de zile de la momentul lansării, iar dacă va exista un număr semnificativ de aplicanți declarați neeligibili, AFM va considera redeschiderea aplicației pentru a oferi șansa și altor persoane să se înscrie.


Această extindere a programului "Casa Verde Fotovoltaice" vine în contextul în care energia regenerabilă și protecția mediului devin tot mai importante în politicile guvernamentale. Prin stimularea instalării de sisteme fotovoltaice, AFM contribuie la dezvoltarea sustenabilă și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, protejând astfel mediul înconjurător și viitorul planetei. Cu aceste măsuri, se încurajează implicarea și a entităților non-profit din domeniul asistenței sociale în acțiuni care aduc beneficii ecologice și economice în egală măsură.


Astfel programul "Casa Verde Fotovoltaice" continuă să fie un instrument valoros în promovarea energiei regenerabile în România. Prin această nouă rundă de înscrieri dedicată unităților de cult și entităților juridice non-profit din domeniul asistenței sociale, AFM își propune să extindă beneficiile acestor tehnologii eco-friendly către noi domenii, contribuind astfel la creșterea numărului de instalații fotovoltaice și la protejarea mediului înconjurător. Cu o alocare consistentă de fonduri și o gestionare eficientă a programului, este de așteptat ca impactul său pozitiv să se resimtă pe termen lung în lupta împotriva schimbărilor climatice și în dezvoltarea durabilă a societății românești.

1 view0 comments
bottom of page