top of page

Cât de importantă este înclinația panourilor fotovoltaice pe acoperișul dumneavoastră?
Panourile fotovoltaice sunt o sursă tot mai populară de energie alternativă, cu peste 239 GW de noi capacități solare instalate în întreaga lume în 2022. În România, panourile solare devin din ce în ce mai prezente, fiind o opțiune atractivă pentru producerea de energie electrică eco-friendly. Cu toate acestea, pentru a obține cea mai bună performanță din sistemul dumneavoastră de panouri fotovoltaice, trebuie să luați în considerare un aspect crucial: înclinația panourilor solare pe acoperiș.


Dacă locuiți în Timișoara sau în apropiere și aveți un sistem fotovoltaic conectat la rețea, este important să știți cât de importantă este înclinația panourilor dumneavoastră. În cele mai multe cazuri, panourile solare sunt instalate la un unghi și o orientare specifică față de poziția soarelui pe cer. Dar ce se întâmplă dacă aveți un acoperiș plat? Este oare benefic să așezați panourile solare pe orizontală sau ar trebui să fie înclinate?


Panouri solare pe acoperiș: Plat sau Înclinat?

Instalarea panourilor solare la unghiul și orientarea ideală pentru latitudinea locației dumneavoastră este cheia pentru a obține cât mai multă electricitate din sistemul dumneavoastră fotovoltaic. Orientarea ideală a unui ansamblu de panouri solare este spre sud, la un unghi potrivit. În cazul Timișoarei, acest unghi este de aproximativ 46 de grade. Cu toate acestea, mici variații de la aceste idealuri nu vor afecta semnificativ producția de energie a sistemului dumneavoastră solar, de aceea unghiul natural al acoperișului dumneavoastră este, de obicei, suficient.


În trecut, producătorii de panouri nu ofereau garanții pentru panouri instalate la un unghi mai mic de 2 grade. Cu toate acestea, în prezent, majoritatea producătorilor de top oferă garanții chiar și pentru panourile instalate complet pe orizontală, la 0 grade.


Totuși, practica actuală din industria fotovoltaică din România sugerează că panourile ar trebui să fie ușor înclinate. Această înclinare ușoară ajută panourile să se curețe singure mai eficient atunci când plouă. Este important de menționat că multe acoperișuri au în mod natural o ușoară înclinare - acoperișurile din aluminiu, de exemplu, au în mod obișnuit o înclinație de aproximativ 3-4 grade. Cu toate acestea, acoperișurile din beton sau membrane pot fi cu adevărat orizontale, iar în acest caz, un sistem de înclinare sau balast este adesea utilizat pentru a da panourilor un unghi de cel puțin 10 grade.


Când poate fi benefic să așezați panourile pe orizontală?

Există situații limitate în care instalarea panourilor dumneavoastră pe un acoperiș complet plat poate fi benefică:

Locație în zona tropicală: Dacă locația dumneavoastră se află sub aproximativ 23 de grade latitudine (zonele tropicale), soarele poate fi în unele momente din an la sud de acoperișul dumneavoastră. În acest caz, așezarea panourilor pe orizontală (sau aproape de orizontală) poate ajuta la captarea mai mult soare de iarnă. Cu toate acestea, este important să menținem un ușor unghi pentru a evita acumularea de praf.


Spațiu limitat pe acoperiș: Dacă acoperișul dumneavoastră este plat și aveți spațiu limitat, poate fi mai economic să așezați panourile pe orizontală decât să investți în cadre de înclinare. Cu toate acestea, eficiența redusă în cazul așezării panourilor pe orizontală este în jur de 10-12%, în timp ce cadrele de înclinare pot crește costul sistemului în același procent.


Acumularea de praf pe panourile orizontale

Un alt aspect de luat în considerare atunci când așezați panourile pe orizontală este că acestea nu se vor curăța singure la fel de eficient ca panourile înclinate. Praful are o șansă mai mare să se acumuleze și să afecteze producția de electricitate. Scăderea performanței din cauza acumulării de praf pe panouri variază între 5% și 10%. Pe de altă parte, panourile solare înclinate, chiar și cu un unghi ușor, au mai multe șanse să fie spălate de ploaie.


Înclinația panourilor fotovoltaice joacă un rol semnificativ în performanța sistemului dumneavoastră solar. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, unghiul natural al acoperișului dumneavoastră va fi suficient pentru a obține o producție de energie solară eficientă. Dacă aveți un acoperiș complet plat sau alte situații specifice, contactați Arhais Green Engineering pentru a evalua beneficiile și costurile așezării panourilor pe orizontală în comparație cu utilizarea cadrelor de înclinare.

3 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarios


bottom of page